Logo Pups and Dogs. Hond die pootje geeft aan zittende man

Blog

2022-11-25

Zorgeloos


Op de terugweg van een privéles kwam ik met mijn auto langs een zeer druk kruispunt met stoplichten. Ik stopte voor het rode licht en wachtte geduldig toen mijn oog op een bijzonder tafereel viel. Op het fietspad voor mij reed een vrouw met een kindje in de bakfiets, gevolgd door een kind van ongeveer 8 jaar op zijn eigen fietsje. Tot zover niks aparts. Maar vlak achter het kindje liep een hond, los, met het hele stel mee. Nee, het was niet te warm, het tempo was prima en de hond kon het makkelijk bijhouden. Het zag er allemaal heel relaxed uit, maar mij, wachtend voor het stoplicht, brak het zweet uit. Allerlei rampscenario’s schoten meteen door mijn hoofd. Wat als de hond een andere hond ziet en de straat op schiet? Wat als de hond schrikt van wat dan ook en in paniek wegrent? Hoe kon de vrouw zowel op het kindje op de fiets als op haar loslopende hond letten? Als er iets gebeurt, kan zij dan ingrijpen terwijl ze ook haar 2 nog jonge kinderen veilig moet houden? Dacht zij eigenlijk wel na over de hele situatie? Of was mijn gevoel veel te overdreven en was het vertrouwen wat zij in zowel de hond als haar kind had volkomen terecht? Misschien had ze de hond wel zodanig goed getraind dat ze dit inderdaad kon doen. Wat mij vooral verbaasde was de zorgeloosheid van de vrouw in kwestie.


2 dagen later fietste ik langs een drukke weg met aan beide kanten een fietsstraat: fietsers hebben voorrang maar er mogen ook auto’s op. Vlak voor mij stak een man over met een hond, wederom los. Hij wachtte tot hij kon oversteken, liep door en keek niet 1 maal om naar zijn hond. De hond volgde en ging even in de berm staan snuffelen, vlak langs het voorbij rijdende verkeer. De man stak de fietsstraat over en net toen de hond hem wilde volgen, kwam er een auto aan. De hond was er bijna onder gelopen, de automobilist moest in de remmen om de hond niet aan te rijden. Natuurlijk reed hij niet hard, maar het ging maar net goed. De eigenaar zag niets van dit alles, hij liep door en was al 10 meter verder. Wederom verbaasde ik me over zoveel zorgeloosheid.


In de genoemde situaties mochten de honden simpelweg niet los lopen op deze plekken. Waarom dat dan toch doen? Waarom het risico nemen dat er iets gruwelijk fout gaat? Waarom zou je misschien wel andere mensen in gevaar brengen omdat jouw hond zo nodig moet loslopen in druk verkeer? Wat is er mis met een lijntje, management, en hem los laten lopen op plekken waar dat veilig kan en mag?


Er zijn vele situaties met loslopende honden en zorgeloze eigenaren waarin ik hetzelfde gevoel krijg. Situaties die heel makkelijk fout kunnen gaan en vaak ook fout gaan. Met eigenaren die dit kennelijk anders zien en hun hond (of de hond van een ander) niet veilig houden. Ze maar laten gaan zonder incidenten te voorkomen en zonder in te grijpen als er iets gebeurt. Misschien ben ik te voorzichtig, en misschien denk ik teveel na over wat er fout zou kunnen gaan. Maar vaak vraag ik mij af (met een knipoog naar Louis van Gaal): ben ik nou zo voorzichtig of zijn anderen zo zorgeloos?